Manapság − a digitális világ előrehaladtával – természetes, hogy a legtöbb cég rendelkezik weboldallal, sőt már magánszemélyek is előszeretettel működtetnek különböző weblapokat. Ennek az a célja, hogy minél markánsabban jelen legyenek az online világban. A digitális térben azonban számos veszély leselkedik minden weboldalra, hiszen megvan annak az esélye, hogy hackertámadás éri az oldalt, hatalmas károkat okozva ezáltal a rendszerben. Mit lehet tenni ilyenkor?

Honnan tudom, hogy a weboldalamat feltörték?

Először is el kell döntenünk, hogy valóban hackertámadás áldozatai lettünk-e vagy sem. Természetesen számos egyéb probléma is jelentkezhet, mi most a legáltalánosabbakat emeltük ki.

A feltört weboldal ismertetőjelei:

 • Az admin felület nem enged bejelentkezni
 • A kezdő oldal tartalmában változás következik be (sőt akár olyan üzenettel is találkozhatunk, hogy Hacked by…)
 • A feltört weboldal egy teljesen más oldalra irányít, nem a sajátunkra
 • Gyanús felugró ablakok jelennek meg a felületen
 • Hirtelen belassul a weboldal
 • Nem tölt be az oldal, helyette ERROR-t ír, vagy csak egy fehér képernyőt jelenít meg számunkra
 • SPAM szövegek jelennek meg az oldalon
 • Az IP cím egyfajta feketelistára vagy tiltólistára kerül
 • Az ügyfelek jelzik, hogy nem kapták meg az üzeneteidet vagy olyan üzenetet kaptak tőled, amely gyanús, esetleg kéretlen tartalommal van tele
 • Ismeretlen fájlok a WordPress könyvtáraiban (leggyakrabban a /inc/ könyvtárban)
 • A tárhelyszolgáltató és/vagy Google egyik biztonsági eszköze észleli és jelzi, hogy gyanús aktivitás történik az oldaladon
 • Amennyiben a felsorolt problémák közül egyet vagy többet észlelünk, a weboldalunkat nagy valószínűséggel feltörték.

feltört weboldal

Feltört weboldal helyreállítása

Kihez forduljak?

Legelőször is vegyük fel a kapcsolatot a tárhelyszolgáltatónkkal vagy a weboldalunk üzemeltetőjével. Itt meg kell jegyeznünk, hogy a tárhelyszolgáltatónak nem kötelessége javítani az oldaladat, ők csak leállítják a működését addig, amíg el nem múlik a veszély. Ez tehát azt jelenti, hogy vagy te magad javítod ki a hibát (ami valljuk be elég lehetetlennek tűnik) vagy keresel egy szakértőt, aki azonban komoly összegeket fog elkérni a feltört weboldal megjavításáért.

A weblapok üzemeltetői általában már a szerződésbe is belefoglalják, hogy mi ilyenkor a teendő. Ezért érdemes mindig olyan céggel szerződni, akik az ilyen eshetőségre is fel vannak készülve (még akkor is, ha ez plusz munkadíjat von maga után).

A probléma bejelentését követően a tárhelyszolgáltató vagy a weboldal üzemeltetője leállíthatja a weboldal működését a veszély elhárításáig. Az esetek nagy részében a hozzáértő törli azokat az ismeretlen fájlokat, amelyeket a hackertámadás során elhelyezett a támadó. Ezt követően új, úgynevezett tiszta fájlokat telepít fel, új biztonsági beállításokat eszközöl, és a jelszavakat is megváltoztatja.

A legtöbb weblapkészítő cég – tudván milyen kellemetlenségekkel járnak az ilyen támadások – havi karbantartást kínál ügyfelei számára.

Mit tartalmaz ez a szolgáltatás?

 • havonta teljes biztonsági mentés készítése a weboldalról
  elérhető biztonsági frissítések telepítése (ez azért fontos, mert ha nincsenek telepítve a
 • havonta megjelenő frissítések, az idő előrehaladtával megnő annak kockázata, hogy sikeresen feltörik a weboldalt)

Az eddigi tapasztalatokból kiindulva, a rendszeresen karbantartott oldalaknál egy lehetséges hackertámadás sikerességének esélye nagyon kicsi (természetesen 100%-ban nem zárható ki, de a kockázat markánsan csökkenthető). Az elhanyagolt weboldalaknál viszont gyakoriak a feltörések, vírusos fertőzések, spamelések.

Ezért mindenképp ajánlott weboldal karbantartást igénybe venni, mert ennek segítségével határozottan csökkenthető a weboldal feltörésének veszélye, illetve az azzal járó anyagi és reputáció veszteség. Plusz, ahogyan azt már említettük, egy feltört weboldal helyreállításához sürgősen kell találnod valakit, aki tud neked segíteni és ez biztosan nem lesz olcsó. Ha van egy cég, aki karbantartja az oldaladat, már rögtön tudod kit kell keresni és a javításért fizetendő összeg sem szökik majd az egekbe. Ha úgy érzed, hogy szeretnél igénybe venni weboldal karbantartást, keress minket bizalommal!

 

Author