Ha éppen egyszerű, felhasználóbarát online grafikai programot keresel, amivel egyedi grafikai elemeket szeretnél készíteni weboldaladhoz, akkor a canva-t (canva.com) neked találták ki. Ha nincsenek nagyratörő grafikusi terveid továbbá fontos szempont az ingyenesség, akkor feltétlen érdemes kipróbálnod.

A canva.com oldalt regisztrációt követően ingyenesen használhatod, de ha profibb képeket, több lehetőséget szeretnél, akkor érdemes megfontolnod az előfizetést a “Canva for Work” csomagra. Előfizetés előtt ráadásul 30 napos ingyenes kipróbálást enged a canva.

Az oldal korábban csak angol nyelven volt elérhető, most azonban már magyarul is használható, így kishazánkban is mindenki számára érthető és használható!

Ha nem épp weboldaladra szándékozol grafikai elemeket készíteni, akkor is javasoljuk az ingyenes regisztrációt, mert a canva segítségével kiélheted kreativitásod, mellyel csodálatos és egyedi üdvözlőlapokat, meghívókat, névjegykártyát, matricákat, de akár Facebook borítót is tervezhetsz.

Térjünk vissza a canva használatához.

Regisztrációt, belépést követően az első felület, mellyel szembetalálkozhatsz, a különféle méretek, dizájnok. (Ha mégsem, mert üres lapot látsz, akkor kattints bal felül a Terv készítése gombra). Itt van lehetőség választani az előre elkészített méretekből; a canva segítségünkre van azzal, hogy adott témák szerinti csoportosításban mutatja azokat (pl. Social media, Marketing Materials stb.). Ha egyik méret sem felel meg az igényeidnek, akkor jobb felül az Egyéni méretek használata gombra kattintva neked tetsző szélességet, magasságot állíthatsz be.

Miután kiválasztottad a méretet, kattints rá, és máris kezdheted a képed szerkesztést.

A szerkesztés módja a jól megszokott Drag and Drop (fogd meg és húzd).

A Bal oldalon található számos elem közül választhatsz így létrehozva a saját egyedi grafikádat. Ha van egy kifejezett ötleted, és nem tudod, hogy az eszközkészletben hol keresd, akkor írd be a felül található keresőbe (“Keresés 1 000 000 kép között…”) a kulcsszót, akár magyarul – mert már ezt is tudja – , és már listázza is a megfelelő találatokat.

Érdemes arra odafigyelned, hogy nem csak ingyenes találatokat ad ki a rendszer: a keresőben és az eszköztárban egyaránt megjelenít ingyenes és fizetős elemeket is. A képen/elemen mindig megjeleníti, hogy INGYENES vagy $1 USD (tehát az árát). Ha fizetős elemeket pakolsz a grafikádra, akkor letöltéskor fogja kérni a canva, hogy fizesd ki a különböző grafikák díját.

Amennyiben van saját képed, elemed, amely módosításra szorul, mielőtt felteszed a weboldaladra, vagy annak segítségével szeretnél egy új grafikai anyagot készíteni, akkor nincs más dolgod, mint bal oldalon a felöltésekre kattintani és feltölteni, amivel dolgozni szeretnél. Ezt követően a drag and droppal behúzhatod ezt is.

Annyira sok a lehetőség a canva.com-on, hogy szinte képtelenség leírni, érdemes inkább kipróbálni!

A kezdéshez szükséges alaptudást megadtuk, most már csak rajtad múlik, hogy mit hozol ki belőle!

Jó tervezgetést kívánunk!

Segítségre van szükséged?

Fordulj hozzánk bizalommal, szívesen segítünk bármilyen weboldal készítéssel kapcsolatos kérdésedben!

Author