A világon minden okunk megvan rá, hogy online vásároljunk. Óriási a választék, rengeteg az akció, gyors a szállítás és biztonságos a vásárlás. A koronavírus idején pedig sokkal komfortosabb és felelősségteljesebb így vásárolni, mint tetőtől talpig maszkba és kesztyűbe bugyolálva.

Egy friss felmérés szerint az elmúlt egy évben, a magyar internetfelhasználók 91%-a vásárolt minimum 1 terméket online. Egyre népszerűbb a nagy bevásárlásokat is a neten intézni, hiszen időt és energiát takarítunk meg vele. Mindez szép és jó, de említsük meg, hogy az online vásárlás tartogat veszélyeket is. A kérdés tehát, hogyan lesz biztonságos az online vásárlás?

A magyar internetezők jelentős része vásárol külföldi webáruházakban, a tavalyi évben közel 400 milliárd forintot költöttek el így. Ennek egyik oka, hogy sokszor olcsóbban jutnak hozzá a termékekhez, azonban azt is meg kell említenünk, hogy a magyar webáruházak száma nem nő megfelelő ütemben. Pedig az online vásárlás a csúcson van, így ennél jobb alkalmat nem is lehetne találni webáruház nyitásra.

online vásárlás

Hogyan lesz biztonságos az online vásárlás?

 • Gondolkodjunk mielőtt kattintanánk!
  A legfontosabb, hogy ne kattintsunk elhamarkodottan semmilyen linkre. Csak akkor lépjünk egy oldalra, ha meggyőzödtünk róla, hogy eredeti és biztosan nem tesz majd kárt a gépünkben  vagy lopja el adatainkat. A biztonságos online vásárlás érdekében inkább kétszer is ellenőrizzük, hova klikkelünk.
 • Figyeljünk az oldal nevére!
  Amazon. com – mindenki ismeri, a legnagyobb webáruház, rengeteg pozitív értékeléssel rendelkezik, megbízhatónak nyilvánított. Azonban nagyon fontos, hogy a domain név az általunk látogatott oldal esetében pontosan stimmeljen. Nagyon gyakori trükk ugyanis, hogy a végződés más például .net, ez pedig veszélyt jelent ránk nézve.
 • Keressük a lakatot!
  Fontos, hogy az URL bal oldalán lássuk a kis lakatot, ugyanis ez mutatja, hogy az adott weboldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal. Csak olyan oldalon adjuk meg a bankkártya adatainkat, ahol látjuk a lakatot, hiszen ezek a weboldalak vannak titkosítva.
 • Ne adjunk meg több adatot a kelleténél!
  Biztosak lehetünk benne, hogy semelyik cégnél nem szükséges a TAJ szám vagy a születési idő megadása ahhoz, hogy online vásároljunk. Figyeljünk hát arra, hogy milyen adatokat osztunk meg ilyenkor!
 • Használj másik kártyát!
  Ma már többféle olyan szolgáltató is van, akinél ingyen lehet kártyát fenntartani, ilyen például a Revolut. Ha bankkártya adatainkat nem szeretnénk megadni online vásárlásnál, semmi baj. Regisztráljunk a Revolutra és használjuk azt a virtuális kártyát az internetes vásárlások alkalmával.
 • Védjük a számítógépünket!
  Mindenképpen rendelkezzünk vírusirtó programmal! A vírusellenőrzőt pedig futassuk le az internetről letöltött fájlokon. Ezen kívül sokat segít, ha gépünk mindig naprakész, így telepítsük a felkínált frissítéseket!
 • Biztonságos Wi-Fi használat
  Ha egy mód van rá, ne egy kávézóban vagy bevásárlóközpontban intézzük online vásárlásainkat, ahol nyilvános Wi-Fi van. Otthon a saját magánhálózatunkon sokkal biztonságosabb ennek lebonyolítása.
 • Inkább otthonról intézzük!
  Sajnos nem bízhatunk meg minden körülöttünk lévő emberben, ezért egy plázában vagy kávézóban ülve vásárolni nem feltétlen biztonságos. Gondoljunk bele, hogy ha a mellettünk ülő ember nem jó szándékú simán lenézheti a kártyánkról az adatokat, amit aztán simán fel tud használni pénzköltésre. Ha egy mód van rá csak biztonságos helyen ülve vásároljunk, így biztosak lehetünk benne, hogy senki nem lopja el az adatainkat.
 • Ne dőljünk be minden akciónak!
  Ami túl szép, hogy igaz legyen az nagy valószínűséggel sajnos nem az. A hihetetlen nagy kedvezményeket érdemes kétszer is meggondolni, ugyanis gyakran ezek az adathalászok csapdái. A biztonságos online vásárlás érdekében mindig meg kell győzödni róla, hogy személyes és bankkártya adataink nem kerülnek majd rossz kézbe.
 • Adjunk meg erős jelszót!
  Próbáljuk meg elkerülni a nagyon gyakran használt jelszavakat, mint az 12345 vagy az oldal neve, amit éppen használunk. Arra sem árt figyelni, hogy minden felhasználói fiókunkhoz más jelszót adjunk meg. Segíthet például, ha visszafelé írjuk be az általunk választott szót, esetleg számokat használunk bizonyos betűk helyett (j3lsz0), helyezzük a nagybetűt a szó közepére, ne az elejére, végül pedig ne feledkezzünk meg a speciális karakterekről!
 • Kétlépcsős azonosítás
  A biztonságos online vásárlás egyik legfontosabb lépése, hogy a bankkártya adataink titkosítva maradjanak. Ha rossz eladótól vásárolunk veszíthetünk egy kis pénzt, azonban, ha ellopják adatainkat akár az összes megtakarításunk oda lehet. A legtöbb bank kínál kétlépcsős azonosítást, amit mindenképpen érdemes bekapcsolni. Ilyenkor minden egyes tranzakció előtt SMS érkezik a telefonunkra és csak egy megerősítő kód megadásával tudunk vásárolni.
 • Használjunk appot
  Ha már úgyis nagyrészt mobilról internetezünk, miért ne bonyolíthatnánk le a vásárlást is innen? Ma már majdnem minden cégnek van appja, így simán vásárolhatunk az Amazonról, az About You-ról vagy bárhonnan ahonnan szeretnénk. Ezeknél az a jó, hogy biztosan nem leszünk csalás áldozatai.
 • Őrizzük meg az e-maileket
  Az online vásárlások alkalmával mindenről kell e-mail visszajelzést kapnunk. Ezeknek tartalmaznia kell, hogy mit vettünk, mennyit fizettünk, milyen szállítási módot választottunk, valamint egy azonosítót. Ezekkel az adatokkal tudunk majd hivatkozni a vásárlásra, ha bármilyen kérdésünk vagy problémánk van.
 • Panaszkodjunk, ha valami nem az igazi
  Ne szégyelljük megosztani másokkal, ha valami, amit rendeltüknk nem olyan mint ahogyan azt elképzeltük. Nem is hinnénk, hogy mennyit számít a vásárlóknak a többi ember véleménye. Ha át lettünk verve mindenképpen osszuk meg ezt a rendőrséggel és vásárlótársainkkal is.

Forrás

Reméljük tudtunk segíteni abban, hogy biztonságosabbá tegyük számotokra az online vásárlást. Amennyiben webáruház készítésén gondolkodtok, keressetek minket bátran!

Author