Egy friss felmérés szerint az elmúlt egy évben, a magyar internetfelhasználók 91%-a vásárolt minimum 1 terméket online. Egyre népszerűbb a nagy bevásárlásokat is a neten intézni, hiszen időt és energiát takarítunk meg vele. Mindez szép és jó, de említsük meg, hogy az online vásárlás tartogat veszélyeket is. A kérdés tehát, hogyan lesz biztonságos az online vásárlás?

A magyar internetezők jelentős része vásárol külföldi webáruházakban, a tavalyi évben közel 400 milliárd forintot költöttek el így. Ennek egyik oka, hogy sokszor olcsóbban jutnak hozzá a termékekhez, azonban azt is meg kell említenünk, hogy a magyar webáruházak száma nem nő megfelelő ütemben. Pedig az online vásárlás a csúcson van, így ennél jobb alkalmat nem is lehetne találni webáruház nyitásra.

online vásárlás

Hogyan lesz biztonságos az online vásárlás?

 • Figyeljünk az oldal nevére!
  Amazon. com – mindenki ismeri, a legnagyobb webáruház, rengeteg pozitív értékeléssel rendelkezik, megbízhatónak nyilvánított. Azonban nagyon fontos, hogy a domain név az általunk látogatott oldal esetében pontosan stimmeljen. Nagyon gyakori trükk ugyanis, hogy a végződés más például .net, ez pedig veszélyt jelent ránk nézve.
 • Keressük a lakatot!
  Fontos, hogy az URL bal oldalán lássuk a kis lakatot, ugyanis ez mutatja, hogy az adott weboldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal. Csak olyan oldalon adjuk meg a bankkártya adatainkat, ahol látjuk a lakatot, hiszen ezek a weboldalak vannak titkosítva.
 • Ne adjunk meg több adatot a kelleténél!
  Biztosak lehetünk benne, hogy semelyik cégnél nem szükséges a TAJ szám vagy a születési idő megadása ahhoz, hogy online vásároljunk. Figyeljünk hát arra, hogy milyen adatokat osztunk meg ilyenkor!
 • Védjük a számítógépünket!
  Mindenképpen rendelkezzünk vírusirtó programmal! A vírusellenőrzőt pedig futassuk le az internetről letöltött fájlokon. Ezen kívül sokat segít, ha gépünk mindig naprakész, így telepítsük a felkínált frissítéseket!
 • Biztonságos Wi-Fi használat
  Ha egy mód van rá, ne egy kávézóban vagy bevásárlóközpontban intézzük online vásárlásainkat, ahol nyilvános Wi-Fi van. Otthon a saját magánhálózatunkon sokkal biztonságosabb ennek lebonyolítása.
 • Adjunk meg erős jelszót!
  Próbáljuk meg elkerülni a nagyon gyakran használt jelszavakat, mint az 12345 vagy az oldal neve, amit éppen használunk. Arra sem árt figyelni, hogy minden felhasználói fiókunkhoz más jelszót adjunk meg. Segíthet például, ha visszafelé írjuk be az általunk választott szót, esetleg számokat használunk bizonyos betűk helyett (j3lsz0), helyezzük a nagybetűt a szó közepére, ne az elejére, végül pedig ne feledkezzünk meg a speciális karakterekről!

Forrás

Reméljük tudtunk segíteni abban, hogy biztonságosabbá tegyük számotokra az online vásárlást. Amennyiben webáruház készítésén gondolkodtok, keressetek minket bátran!

Author